Događaji

05.03.2024. godine

ULIČNI BAZAR- AKTIVNOST NA ULICAMA GRADA MOSTARA

S ciljem oživljavanja gradskih trgova i šetališta, obogaćivanja turističke ponude J.P. “Tržnice-pijace” d.o.o. Mostar u  saradnji sa Gradom Mostarom, pokreće i ove godine rpojekat, za koji možemo reći da već prelazi u tradiciju, pod nazivom “Ulićni bazar” 2024.godine.

Lokacija održavanja ovog trećeg po redu Uličnog bazara će biti na Trgu Musala ispred Muzičke škole 7. i 8.3.2024.godine sa početkom u 10sati.

Izlagaći su naše vrijedne, kreativne žene sa bogatom ponudom unikatnih rukotvorina, domažih proizvoda od voća i povrća, nakitom, umjetničkim slikama, cvijetnim dekoracijama i slično. obnovu kočilo je financiranje

 


12.12.2023. godine

Novo ruho mostarske Tepe u 2024. godini

”Prije gotovo dvije godine pokrenuli smo zajedno s međunarodnim partnerima projekt reorganizacije i modernizacije tržnice Tepa. S uvjerenjem kako ovaj prostor ima značajan potencijal za rad i razvoj očekujemo novo ruho početkom 2024. godine”, napisao je Kordić.Grad Mostar tek je 23. veljače objavio javnu nabavu za nabavu montažno-demontažnih kioska na Tepi. Vrijednost nabave procijenjuje se na preko 250 tisuća maraka s rokom isporuke od 60 dana.

 Javni poziv i infrastrukura realiziraju se u okviru projekta “Mostarska Tepa” koji je Gradu Mostaru odobren kroz Projekt „Podrška Europske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“, koji provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH i Češka razvojna agencija.Kroz projekt je, kako se navodilo u pozivu, planirano uspostavljanje nove tržišne infrastrukture na lokalitetu tržnice i to montažno-demontažni kiosci i mobilni štandovi. Njima će se, navode, unaprijediti kvaliteta, higijena i sigurnost hrane i omogućiti primjena dobrih poslovnih praksi uključujući aspekte zaštite životne sredine, javnog zdravstva i sigurnosti hrane. Mostarska Tepa prije nekoliko godina dobila je svoje osvježenje. I tada je renoviranje tržnice u Starom gradu podržala i međunarodna zajednica. Ipak, kao gotovo  svaka bh. priča tadašnju


10.04.2023. godine

Na Gastro festu u Mostaru uz muziku hercegovački specijaliteti

Manifestacija “Gastro Fest 2023” bit će održana od 3. do 6. maja u Mostaru  u poslijepodnevnim satima od 16 do 24 sata, a na njoj će se predstaviti mostarski ugostitelji, udruženja žena, kao i lokalni proizvođači zdrave i domaće hrane.Mjesto održavanja festivala hrane je mostarska tepa koja se nalazi u neposrednoj blizini Starog mosta, što će dati posebnu čar i ljepotu ovom događaju.- Ponuda će biti raznovrsna, od kafe, domaćih sokova, džemova od plodova naše Hercegovine, meda, kolača, palačinaka, uštipaka, sira svih vrsta i mliječnih proizvoda, te mnoge slatke i slane delicije, kazala je Feni Maja Kajtaz, direktorica JP “Tržnice-pijace” d.o.o Mostar.Prodajnu cijenu izloženih artikala, kako ističe, određuju sami ponuđači, koji će se prilagoditi kupovnoj moći kupaca s ciljem da obje strane budu zadovoljne.- Imat ćemo prije svega kvalitetnu robu za koju smo sigurni da će oduševiti sve koji je budu okusili, poručila je Kajtaz.Osim toga, kaže, planirali su i razgovore sa svojim gostima.- U programu su, pored ugodnog ambijenta i muzike, predviđeni razgovori s našim gostima koji će nam iz svog ugla dočarati i eventualno odati tajne dobro napravljenih hercegovačkih specijaliteta – Kajtaz.Gastro fest bi, uz sve navedeno, trebao poboljšati i turističku sliku Mostara.

– Početak mjeseca maja je najljepši dio godine u Mostaru, gdje dolaze turisti u velikom broju. Istovremeno je organiziran i Sajam gospodarstva koji okuplja posjetioce iz cijele regije, a može se reći i svijeta, tako da će dio njihove posjete biti i odlazak u stari dio grada, čime ćemo im uljepšati boravak i učiniti ga nezaboravnim, naglasila je Kajtaz.Pozvala je i sve građane da dođu i podrže ovaj festival.

– Gastro fest je novina u našem gradu i ovim putem pozivam građane Mostara i šire da nas posjete i učine da ovaj fest bude prepoznatljiv i dio tradicije za buduće generacije – poručila je Kajtaz.Manifestaciju “Gastro fest 2023” organizira JP “Tržnice-pijace” d.o.o. Mostar u saradnji s Gradom Mostarom, a učesnici se mogu prijaviti do 17. aprila.


17.08.2022. godine

Mostarska Tepa dobija novu uređenu tržišnu infrastrukturu, u toku prijave za prodajne kioske i štandove

Javni poziv za prikupljanje prijava o zainteresiranosti za korištenje tržišne infrastrukture koja će se uspostaviti na tržnici Tepa u Mostaru raspisan od strane Grada Mostara produžava se do 16.09.2022. godine.Javni poziv se objavljuje u okviru projekta “Mostarska Tepa” koji je Gradu Mostaru odobren kroz Projekt „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI), koji provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).Grad Mostar će učestvovati u sufinansiranju projektnih aktivnosti.Kroz projekt će biti uspostavljena nova tržišna infrastruktura na lokalitetu tržnice Tepa, i to montažno-demontažni kiosci i mobilni štandovi čime će se unaprijediti kvalitet, higijena i sigurnost hrane i omogućiti primjena dobrih poslovnih praksi uključujući aspekte zaštite životne sredine, javnog zdravstva i sigurnosti hrane.Kroz ovaj Javni poziv planirana je dodjela na korištenje kioska i mobilnih štandova za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, rukotvorina i suvenira na Tepi Mostar. 

Glavna pogodnost za krajnje korisnike ogleda se u umanjenju naknade za korištenje tržišne infrastrukture u iznosu od 50% u odnosu na naknadu utvrđenu po tržišnim cijenama za period od 6 mjeseci, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za period od 12 mjeseci, a dugoročno biće omogućeno korištenje kućica po povlaštenim uslovima van turističke sezone.Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju fizičke osobe, obrti/samostalni poduzetnici, poduzeća, trgovci pojedinci, zadruge i udruge/udruženja koji se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, preradom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, starim zanatima i izradom rukotvorina i suvenira.

.


22.01.2015. godine

Počela je rekonstrukcija gradske tržnice “Tepe”

Grad Mostar uskoro će dobiti novu gradsku tržnicu, jer su prije nekoliko dana i zvanično počeli radovi na njenoj obnovi, a trebali bi trajati 90 dana, izjavila je za Poslovni portal eKapija.ba direktorica firme “Tržnice-Pijace” d.o.o. Mostar Maja Kajtaz.Pojasnila je da će u prvoj fazi biti obnovljene elektro i vodovodne instalacije, a nakon toga će uslijediti ravnanje i popločavanje kompletnog otvorenog prostora Tepe.Navela je da će Izvođač radova će biti građevinska firma Gradnja d.o.o. iz Mostara.”Prije početka radova, obezbjedili smo našim trgovcima voćem i povrćem adekvatan smještaj, koji je u neposrednoj blizini objekta koji se radi. Trgovci su zadovoljni, jer će moći nastaviti sa radom, do završetka radova. Ne želimo da trgovci gube svoje stalne klijente, kao niti dnevne pazare od kojih hrane svoje porodice”, rekla je Kajtaz.Objasnila je da se Poslovni kompleks sastoji od više objekata koji su rekonsktuisani, te funkcionalno dovedeni u odgovarajuću namjenu u skladu sa Planom očuvanja i razvoja Starog grada u Mostaru.”Poslovni kompleks usklađen je s Regulacionim planom Starog grada Mostar, Vanjski prodajni prostor potrebno je preurediti. 

Mnogo vremena prošlo nam je u pripremama za izradu projekta, pribavljanja raznih saglasnosti i dozvola, tako da smo u maju 2014. godine dobili građevinsku dozvolu”, izjavila je Kajtaz.Dodala je da je ideja za obnovom Tepe krenula prije nekoliko godina.”Zahtjev za pribavljanje lokacijske informacije, koja prethodi građevinskoj dozvoli, predali smo 2012. godine. Predmet glavnog projekta je otvoreni, djelimično natkriveni prostor gradske pijace, zvane u narodu ‘Tepa’.  Projekat smo realizovali u saradnji sa Gradom Mostarom, a finansira se dijelom sredstava od OPEC fonda za međunarodni razvoj (OFID) i dijelom sredstava ‘Tržnice-pijace’ d.o.o. Mostar. Servis provajder projekta je Fondacija za održivi razvoj – OdRaz”, precizirala je Kajtaz.Navela je da je vrijednost početne investicije je 200.000 KM, od čega 70 posto finansira Međunarodna organinizacija IFAD, a 30 posto “Tržnice-pijace” d.o.o. Mostar.”Sigurna sam da će obnovom Tepe biti povećan protok ljudi koji će dolaziti u kupovinu i da će naši trgovci biti zadovoljni. Teško je u vrijeme recesije i krize povećavati cijene zakupa, tako da mogu reći da će biti neznatno povećane. 

Ovaj projekat biće od velikog značaja za naše trgovce koji rade na Tepi, takođe za ekonomski prosperitet naše firme, a i za sve naše građane i turiste koji će dolaziti i posjećivati našu Tepu. Mislim da će završetkom radova Tepa biti jedan prelijep objekat, koji će biti spona između Fejićeve ulice i ulaska u Stari dio grada”, rekla je Kajtaz.Dodala je da se u firmi “Tržnice-pijace” d.o.o. Mostar radi punom parom. “Obaveza mi je da se obezbjede novčana sredstva za slijedeću fazu, kako bi se odmah nastavilo nakon popločavanja

.